Casius logo
Offerte aanvragen Aanmelden als vakman

Het verschil tussen deze verbouwingen is dat met een aanbouw een afzonderlijke ruimte aan het hoofdgebouw wordt toegevoegd en met een uitbouw wordt een bestaande ruimte in het hoofdgebouw vergroot. 

In beide gevallen wordt het hoofdgebouw uitgebreid en in beide gevallen geldt dat de nieuwe ruimten toegankelijk zijn vanuit het hoofdgebouw. Het verschil met een bijgebouw is gelegen in het feit dat bij een bijgebouw geen verbinding bestaat tussen het hoofdgebouw en het bijgebouw. Het hoofdgebouw dient wel in architectonische zin hoogwaardiger te zijn dan het bijgebouw. Een bijgebouw kan dus wel tegen het hoofdgebouw worden aangebouwd. Een garage die tegen een woning is gebouwd kan dus wel degelijk een bijgebouw zijn.

Indien er echter een verbindingsdeur wordt aangebracht vanuit de woning naar de garage zal sprake zijn van een aanbouw. Een bijgebouw is een bouwwerk dat niet in directe verbinding staat met uw huis, maar via een aparte toegangsdeur kan worden bereikt.

Verschil aanbouw en uitbouw

Een aanbouw en uitbouw worden in bijzonder veel gevallen in één adem met elkaar genoemd. Dit is niet meer dan normaal, want op het eerste zicht verschillen de beide constructies niet zoveel ten opzichte van elkaar. Toch moet het gezegd dat een aanbouw en een uitbouw wel degelijk twee verschillende zaken zijn. Daar waar er bij een aanbouw eigenlijk voor wordt gekozen om een volledig aparte constructie te realiseren is dat bij een uitbouw niet zo. Zoals de naam reeds laat vermoeden wordt er in deze laatste situatie immers voor gekozen om een bestaande ruimte te vergroten. Wil je graag een duidelijk zicht krijgen op alle verschillen evenals de kosten die zijn verbonden aan de realisatie van een aanbouw of een uitbouw? Dan ben je op deze pagina aan het juiste adres!

Wat is een aanbouw?

We kunnen een aanbouw het best omschrijven als een bouwwerk dat aan bijvoorbeeld de gevel van een bestaand pand wordt gebouwd. Dit betekent dat er dus geen uitbreiding van een bestaande ruimte wordt gerealiseerd, maar wel degelijk dat het gaat om een volledig nieuwe constructie. Eventueel is het wel mogelijk om de constructie uit te rusten met een deur waardoor je eenvoudig van binnen in huis naar de aanbouw kan zonder dat je, je daarvoor buitenshuis dient te begeven. Vaak wordt gezegd dat de realisatie van een aanbouw aanzienlijk meer kost in vergelijking met een uitbouw. Laat ons deze stelling maar meteen ontkrachten, want in de praktijk is dat helemaal niet waar. Afhankelijk van de materialen waar gebruik van wordt gemaakt ligt de kostprijs van beide constructies zeer dicht bij elkaar.

Wat is een uitbouw?

Ondertussen weet je dat het bij een aanbouw dus gaat om een compleet nieuwe constructie. Dat is bij een uitbouw niet het geval. In deze situatie wordt er immers voor gekozen om bijvoorbeeld de bestaande keuken of woonkamer te vergroten waardoor er meer ruimte beschikbaar wordt. Anderzijds is het eveneens mogelijk om de grotere ruimte te onderbreken en te voorzien van een grotere doorgang of een poort. Steeds vaker wordt er bijvoorbeeld door mensen voor gekozen om een uitbouw te realiseren bij hun woning waar ze op een veilige en comfortabele manier hun auto in kunnen plaatsen. Ook indien je ervoor kiest om gebruik te maken van een uitbouw in plaats van een aanbouw is het belangrijk om er rekening mee te houden dat hiervoor veelal een vergunning is vereist.

Offertes aanvragen