Casius logo
Offerte aanvragen Aanmelden als vakman
Waaltjes

Waaltjes of betontegels in de tuin?

Je bent eruit: je gaat je terras (opnieuw) bestraten. Nu is alleen de vraag nog: neem je waaltjes, of betontegels? Over het algemeen zijn betontegels goedkoper, maar hebben het nadeel dat ze snel verkleuren en vies worden. Waaltjes daarentegen zijn kleurvast en worden minder snel vies. Maar wat zijn nog meer de voor- en nadelen van waaltjes en betontegels? Casius voorziet je van de nodige informatie: van nuttige tips tot erkend vakwerk bij jou in de buurt.

Betontegels voordelen en nadelen

Betontegels hebben een hoge draagkracht, doordat ze zeer sterk en slijtvast zijn. Daarbij is de prijs-kwaliteitverhouding van deze soort tegels goed. In vergelijking met keramische tegels of natuursteen zijn betontegels goed betaalbaar. Ook is beton een duurzaam materiaal, deze tegels kunnen minstens 20 jaar meegaan. Daarnaast zijn deze tegels volledig recyclebaar.
Betontegels zijn goed bestand tegen vorst, waardoor ze niet stuk zullen vriezen in de winter. Ook is er weinig slipgevaar bij betonnen terrastegels, want het water wordt afgevoerd.

Naast een tal van voordelen, hebben betontegels wel een paar nadelen. In betontegels dringt snel vuil binnen, waardoor vlekken ontstaan. Hierdoor hebben betontegels veel onderhoud nodig. Ook zijn betontegels minder kleurvast. Hierdoor wordt op een gegeven moment de gekleurde toplaag lichter. Dit kan je vermijden door grijze standaard betontegels te nemen. Verder kan er kalkuitbloei ontstaan wanneer het buiten een langere periode vochtig is. Er zijn betontegels met een beschermende coating, deze worden minder snel vuil en nemen minder vocht op. Wel zijn deze iets prijziger. 

Waaltjes voordelen en nadelen

Waaltjes, of klinkers, zijn net al betontegels heel sterk en kunnen een hele lange tijd mee. Daarnaast zijn waaltjes bestand tegen zware belasting en je hebt vrij weinig onderhoud aan ze. Je hoeft ze alleen af en toe af te borstelen en sporadisch af te spuiten met een hogedrukreiniger. Heb je een beschadiging aan je terras? Waaltjes zijn makkelijk te verwijderen. In dat geval moet je wel rekening houden met een kleurverschil.
Daarnaast zijn sommige waaltjes vochtbestendig, waardoor je niet uitglijdt in de winter. Wel zijn deze tegels iets prijziger. 
Wil je het wat specialer? Waaltjes hebben het voordeel dat je zelf het legpatroon kan kiezen. 

Naast voordelen hebben waaltjes ook wat nadelen. Het is namelijk een intensieve klus om waaltjes te plaatsen en dus prijzig. Wil je besparen op de kosten? Stel dan voor aan de specialist om te helpen bij het aangeven van de waaltjes. Daarnaast kan een beklinkerd terras vervormen, doordat er bijvoorbeeld wortels onder de waaltjes lopen. Hierdoor kan je terras na een aantal jaar verzakken. Om dit te voorkomen is het een absolute must dat er een voldoende dikke ondergrond is onder de waaltjes. Bij waaltjes is een kantafsluiting nodig. Hierdoor kunnen waaltjes later niet verschuiven. Zo een kantafsluiting maak je met een boordsteen, die in dezelfde kleur kan zijn als de klinkers.
Ben je geen fanatieke onkruidwieder? Met waaltjes moet je helaas regelmatig onkruid wieden. 

Keuze gemaakt?

Heb je een keuze gemaakt en wil je je terras met betonnen terrastegels of klinkers laten leggen? Dat is een kostbare investering en je wil natuurlijk wel dat je terras gelijk in een keer goed gelegd wordt. Je wil kwaliteitswerk. Schakel voor het beste resultaat een erkende vakman in. Casius staat voor je klaar.

Offertes aanvragen