Is dit een goed mannetje?

Hoe voorkom je lekkende leidingen, dralende schilders en peperduur meerwerk? De wet van haast, en andere tips voor een zorgeloze verbouwing.

 

Klachten en vragen krijgt de Vereniging Eigen Huis jaarlijks binnen van huizenbezitters die met een ontspoorde verbouwing kampen.


Hoe konden die jongens van NS nou zo dom zijn? Een aanbesteding uitschrijven waardoor je, jaren later dan was afgesproken, zit opgescheept met treinen die bij de eerste sneeuwvlok uit elkaar vallen. Met een mengeling van verontwaardiging en leedvermaak gaf Nederland afgelopen week ongezouten zijn mening over zoveel onbenul.


Maar zelf doen we het niet veel beter. Ook op huishoudenniveau lopen aanbestedingen geregeld uit op een tragedie van prutswerk en meerkosten. Alleen al bij de Vereniging Eigen Huis (VEH) komen jaarlijks zo'n 2.500 vragen en klachten binnen van huizenbezitters die met een ontspoorde verbouwing zitten. Hoe voorkom je dat je zelf in een Fyra-achtig scenario terecht komt? Hoe vind je dat 'mannetje' dat zijn werk goed doet, op tijd afmaakt en tijdens het proces niet ineens met aanvullende kosten komt aanzetten?


Alles valt of staat bij duidelijke afspraken, zeggen ze bij zowel de VEH als bij Aannemersfederatie. 'Vaak is er helemaal niets op papier gezet', ziet John Kersemakers die als bouwkundige bij de VEH werkt. Mondelinge afspraken kunnen achteraf de grootst mogelijke heibel geven omdat beide partijen er een andere herinnering aan hebben.


Ook als er wel een duidelijke goedgekeurde offerte is, is vaak niet alles helder. Voor een ogenschijnlijk simpele opdracht als schilderwerk kan dat al behoorlijk misgaan. De opdracht: schilder alle kozijnen is namelijk onvoldoende. Iemand die dat voor een lage prijs zegt te doen, smeert overal een nieuw laagje verf overheen en stuurt de rekening. Een jaar later is alles weer afgebladderd. Beschrijf dus altijd zo nauwkeurig mogelijk wat er precies moet gebeuren. Schoonmaken, schuren en twee laags verven, is helderder.


'Opdrachtgevers moeten zich ook goed voorbereiden, zodat ze weten wat ze willen en zich niet overgeven aan de aannemer', zegt voorzitter Henk Klein Poelhuis van de branchevereniging voor aannemers.


Maar bij grote verbouwingen is het voor een leek erg lastig te overzien wat precies de handelingen zijn. De aannemer kan daar bij een slecht contract van profiteren door flink te verdienen aan meerwerk dat niet was begroot. En meerwerk is duur. Voor grote klussen is het dus aan te raden een architect of bouwkundig adviseur in de hand te nemen die een goed 'plan van eisen' opstelt. Zodat je uiteindelijk krijgt wat je in gedachten voor je zag.


Lees ook goed de contracten na waarmee een aannemer komt. Bij de Vereniging Eigen Huis zien ze vaak dat die tamelijk eenzijdig zijn. Kersemakers: 'Bijvoorbeeld dat er geen enkele sanctie op staat als een verbouwing niet bi
nnen de afgesproken tijd is afgerond, terwijl je wel alle rekeningen binnen een week moet voldoen.'

 

Belangrijk punt zijn de aanbetalingen. Een aannemer die grote aanbetalingen wil, staat er zelf vaak niet erg goed voor. En een failliete aannemer kost de opdrachtgever vaak veel vertraging en geld. 'Doe zo min mogelijk aanbetalingen en zorg dat er zo min mogelijk op basis van nacalculatie gebeurt', adviseert voorzitter Henk Klein Poelhuis van de Aannemersfederatie.


Voor leden heeft de VEH op haar site voorbeeldcontracten staan met voorwaarden die vervelende situaties kunnen voorkomen. Wie goed zoekt, vindt elders online ook andere voorbeelden.


Om een goede prijs te krijgen is het verstandig verschillende aannemers een offerte uit te laten brengen. De VEH adviseert altijd drie partijen te laten kijken. Ook is het goed om je online te oriënteren wat iets ongeveer kost. De gemeente Amsterdam heeft op haar site bijvoorbeeld een gedetailleerd overzicht gemaakt van de 'eenheidsprijzen onderhoud'. Die geven een goede richtlijn om vast te stellen of je niet wordt bedonderd.


Maar prijs moet nooit het enige criterium zijn, kijk maar naar de Fyra. De kwaliteit van een aannemer is het best te beoordelen op basis van zijn in het verleden behaalde resultaten. 'Ik raad aan om altijd referenties te vragen van de aannemers die je een offerte laat opmaken', zegt Klein Poelhuis. 'En bel die ook echt na, zodat je uit de mond van een klant hoort of iemand een vakman is.'


Daarnaast is het zowel volgens de aannemers als de VEH slim om met een bedrijf in zee te gaan dat is aangesloten bij een brancheorganisatie. 'Er zijn natuurlijk ook hele goede bedrijven die nergens bij zijn aangesloten dus die moet je niet uitsluiten', zegt Kersemakers. 'Maar ik vind het wel een pre omdat zulke bedrijven zich willen onderscheiden op kwaliteit. En als ze zich misdragen kun je je bij de brancheorganisatie over ze beklagen en om bemiddeling vragen.'


En ten slotte is er nog de wet van haast: een slimme opdrachtgever vermijdt haast. Wie midden in de winter tot de ontdekking komt dat de cv-ketel ermee ophoudt, is duur uit. De aannemer die doorheeft dat de kindjes ongedoucht naar school gaan zolang hij niet in actie komt, vraagt de hoofdprijs. Beter is het om cruciale onderdelen te vervangen voordat ze stuk zijn en er op stel en sprong een mannetje aan het werk moet.

 

BRON: Volkskrant (door: Tjerk Gualthére van Weezel), 26/01/2013

Erkend Vakwerk

 

 

 

Erkendvakwerk

 

 

.

Erkend Vakwerk

 

Alle vakbedrijven worden voortdurend beoordeeld en voldoen aan de volgende eisen:

  • meer dan 2 jaar ingeschreven bij de Kamer van Koophandel
  • financieel gezond en een goed betaalgedrag
  • ruime ervaring in werk waarvoor ze worden voorgedragen
  • geen openstaande klachten
  • aanbevolen door ten minste 8 van de 10 laatste klanten

 

Elk bedrijf heeft een klanttevredenheidsscore van gemiddeld "7" of hoger voor de aspecten:

  • nakomen werkplanning
  • kwaliteit van het werk
  • prijs/kwaliteitverhouding
  • algemene indruk en professionaliteit

 

Bedrijven die klachten niet naar behoren oplossen worden geroyeerd.

 

Partners van Casius.nl

 

Partners van Casius

 

 

Publicaties

Lees wat andere bronnen te zeggen hebben over verbouwen in het algemeen en over Casius in het bijzonder.

 

Relevante artikelen: