Casius logo
Offerte aanvragen Ik ben een vakman
Aanbouw Constructie

Aan- of uitbouw

Aan- of uitbouw

Wil je jouw woonruimte vergroten met een aan- of uitbouw? Kijk dan snel verder voor de mogelijkheden en ontvang maximaal 3 gratis en vrijblijvende offertes van vakmannen uit jouw regio.

Vandaag de dag kiezen veel mensen ervoor om een hun woning uit te bouwen met een aan- of uitbouw. Maar wat is het verschil tussen een aanbouw en een uitbouw? Een uitbouw is een vergroting van je woning, zoals van je keuken of woonkamer. Een aanbouw is een afzonderlijke ruimte die aan het hoofdgebouw wordt gebouwd en heeft een verbinding door middel van een deur met het hoofdgebouw. Een aanbouw is dus bijvoorbeeld een garage die aan je woning wordt gebouwd.

Wil jij ook een aan- of uitbouw, maar wil je eerst graag weten met welke kosten je voor dit project rekening moet houden? Lees dan snel door!

Kosten aan- of uitbouw

Hieronder zie je in de tabel de gemiddelde prijzen die onze vakmannen rekenen voor een aan- of uitbouw van het formaat 5 meter bij 3 meter. Dit zijn richtprijzen en kunnen afwijken van de prijzen in de offerte van de vakman. Deze prijzen zijn exclusief de kosten van een fundering.

Stijl Prijs (Prefab) Prijs (Maatwerk)
Standaard €17.500 - €20.000 €20.000 - €25.000
Klassiek €18.500 - €22.500 €25.000 - €30.000
Modern €18.500 - €22.500 €25.000 - €30.000

Ben je benieuwd naar de precieze kosten van het laten realiseren van een aan- of uitbouw? Vraag dan bij ons een opmaat gemaakte offerte aan.

Prefab versus traditioneel

Voor het bouwen van een aanbouw kun je kiezen uit twee methoden, namelijk: traditioneel of prefab. Hieronder een uitleg over de twee manieren.

Traditionele aanbouw

Met een traditionele aanbouw wordt er ter plekke een aanbouw opgebouwd. Iedere steen wordt dus afzonderlijk gelegd. Voor het realiseren van een kwalitatief goede traditionele aanbouw is tijd en aandacht voor het werk nodig.

Een aantal voordelen van een traditionele aanbouw zijn:

  • De aanbouw kan beter worden gebouwd in een lijn met de stijl van de woning. Hierdoor past de aanbouw dus beter bij de woning;
  • Een traditionele aanbouw is flexibeler omdat je meer eigen inbreng hebt. Er hoeft namelijk geen rekening gehouden te worden met vaste delen. Dit is voor velen een belangrijke reden om voor de traditionele bouw te kiezen;
  • Het nadeel van deze traditionele bouw is dat het meer tijd kost en dus ook minder kost.  

 

Prefab aanbouw

De afkorting prefab staat voor prefabricage. Dat betekent dat een deel van het werk al in de fabriek is gedaan. Die delen hoeven alleen nog op de locatie in elkaar gezet te worden. Dit bespaart tijd en dus geld. Bovendien kan de aanbouw makkelijker gedemonteerd worden, veranderd of verplaatst worden, als deze niet naar wens is. Het materiaal is erg duurzaam en energiezuinig, waardoor het gemakkelijk hergebruikt kan worden. Om deze redenen kan het interessant zijn om voor deze variant te kiezen.

Een keuze maken

Beide manieren van bouwen hebben hun eigen voor- en nadelen, zoals je hierboven kunt lezen. In het kort: De traditionele aanbouw is aan te raden als er meer behoefte is aan een flexibele vorm van bouwen, waarbij de stijl van de aanbouw beter bij het huis past en als er eigen ideeën uitgevoerd moeten worden. Prefab is de handigste keuze als de aanbouw in een zo kort mogelijke periode gebouwd moet worden.

Aandachtspunten

Waar moet je zoal rekening mee houden als je een aan- of uitbouw laat bouwen? Hieronder lees je er meer over.

Vergunning

Het is verstandig om vóór de bouw van de aan- of uitbouw te informeren of er een vergunning vereist is. Dit is vaak het geval, maar iedere gemeente hanteert een ander beleid en bestemmingsplan. Informeer daarom vooraf bij jouw gemeente of een vergunning vereist is. Daarnaast kunt je alvorens hier een online check doen.

Fundering

Voor de bouw van een aan- of uitbouw moet in veel gevallen een fundering gelegd worden. Een fundering is belangrijk om het verzakken van de aan- of opbouw te voorkomen en daardoor ook in het voorkomen van scheuren. Wat voor soort fundering nodig is, hangt af van de type grond waarop jij wilt bouwen en het gewicht van de aanbouw. De architect en aannemer kunnen je over de aanleg van de juiste fundering adviseren.

Overlast

De bouw van een aan- of uitbouw brengt aardig wat overlast met zich mee, voor jezelf maar ook voor je buren. Denk bijvoorbeeld aan geluidsoverlast bij het bouwen, maar ook na plaatsing van de aan- of uitbouw kan er overlast ontstaan in de vorm van verminderde lichtinval. Daarom is het aan te raden om altijd je buren vooraf in te lichten over jouw plannen en de data en tijdstip door te geven. Daarnaast is het ook aan te raden om direct je buren te vertellen wat je eraan doet om de overlast zoveel mogelijk tot een minimum te beperken. Het is belangrijk om dit bij je buren te melden, zodat zij de mogelijkheid hebben een bezwaar in te dienen tegen jouw vergunningsaanvraag.

Subsidie

Het is mogelijk om in sommige gevallen subsidie aan te vragen voor de bouw van een aan- of uitbouw. Je zou bijvoorbeeld subsidie kunnen aanvragen wanneer de aan- of uitbouw voor een gehandicapt of ouder persoon wordt gebouwd. Ook is er een mogelijkheid voor subsidie wanneer je rekening houdt met duurzaamheid. Hieronder hierover meer uitleg.  

  • Subsidie aan- of uitbouw vanuit WMO: soms is het nodig voor senioren om een aan- of uitbouw te realiseren om de verzorging te bieden die zij nodig hebben. Door de aan- of uitbouw heeft de persoon in kwestie een plek voor zichzelf, maar kan toch makkelijker verzorgt worden. In sommige gevallen kom je in aanmerking voor een vergoeding vanuit de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning). Het nadeel is dat het niet altijd zeker is dat er subsidie wordt vrijgegeven. Sommige gemeenten hebben niet de vrijheid zelf te bepalen hoe ze de regeling toepassen, wat voor grote onderlinge verschillen zorgt. 
  • Subsidie vanuit een duurzaam oogpunt: de meeste aan- of uitbouwen hebben een plat dak. Het is mogelijk hierop een groen- of sedumdak te realiseren, wat het geheel duurzamer maakt. In sommige gemeenten wordt hiervoor subsidie vrijgegeven.
    In sommige gevallen is het ook mogelijk om een lening met een lage rente aan te vragen, wanneer je dubbelglas en goede isolering laat plaatsen. De werkzaamheden voor het isoleren van de woning valt daarnaast ook onder het btw-tarief van 9%. Dit lage btw-tarief geldt voor de materiaalkosten maar ook voor de arbeidskosten.
    Wil je meer weten over de regelingen? Vraag dit dan na bij de vakman, hij is op de hoogte van de lokale regelingen en mogelijkheden. 

Vraag een offerte aan

Offertes aanvragen