Casius logo
Offerte aanvragen Ik ben een vakman
Aanbouw Constructie

Aanbouw of uitbouw woning

Aanbouw of uitbouw woning

Wil je jouw woonruimte vergroten met een aanbouw of uitbouw? Kijk dan snel verder voor de mogelijkheden en ontvang maximaal 3 gratis en vrijblijvende offertes van vakmannen uit jouw regio.

Vandaag de dag kiezen veel mensen ervoor om hun woning uit te bouwen met een aanbouw of uitbouw. Maar wat is het verschil tussen een aanbouw en een uitbouw? Een uitbouw is een vergroting van je woning, zoals van je keuken of woonkamer. Een aanbouw is een afzonderlijke ruimte die aan het hoofdgebouw wordt gebouwd en heeft een deur als verbinding met het hoofdgebouw. Een aanbouw is dus bijvoorbeeld een garage die aan je woning wordt gebouwd.

Wil jij ook een aanbouw of uitbouw, maar wil je eerst graag weten met welke kosten je voor dit project rekening moet houden? Lees dan snel verder!

Aanbouw en uitbouw kosten

Hieronder zie je in de tabel de gemiddelde kosten die onze vakmannen rekenen voor een aanbouw of uitbouw van het formaat van 5 meter bij 3 meter. Dit zijn richtprijzen en kunnen afwijken van de prijzen in de offerte van de vakman. Deze prijzen zijn exclusief de kosten van een fundering.

Stijl Prijs (Prefab) Prijs (Maatwerk)
Standaard aanbouw of uitbouw woning €17.500 - €20.000 €20.000 - €25.000
Klassieke aanbouw of uitbouw woning €18.500 - €22.500 €25.000 - €30.000
Moderne aanbouw of uitbouw woning €18.500 - €22.500 €25.000 - €30.000

Ben je benieuwd naar de precieze aanbouw en uitbouw kosten? Vraag dan bij ons een opmaat gemaakte offerte aan.

Prefab versus traditioneel

Voor het bouwen van een aanbouw kan je kiezen uit twee methoden, namelijk: traditioneel of prefab. Hieronder een uitleg over de twee manieren.

Traditionele aanbouw huis

Met een traditionele aanbouw wordt er ter plekke een aanbouw aan het huis opgebouwd. Iedere steen wordt dus afzonderlijk gelegd. Voor het realiseren van een kwalitatief goede traditionele aanbouw is tijd en aandacht voor het werk nodig.

Een aantal voordelen van een traditionele aanbouw zijn:

  • De aanbouw kan beter worden gebouwd in een lijn met de stijl van de woning. Hierdoor past de aanbouw dus beter bij de woning;
  • Een traditionele aanbouw is flexibeler omdat je meer eigen inbreng hebt. Er hoeft namelijk geen rekening gehouden te worden met vaste delen. Dit is voor velen een belangrijke reden om voor de traditionele bouw te kiezen;
  • Het nadeel van deze traditionele bouw is dat het meer tijd kost en dus ook prijziger is.  

 

Prefab aanbouw woning

De afkorting prefab staat voor prefabricage. Dat betekent dat een deel van het werk al in de fabriek is gedaan. Die delen hoeven alleen nog op de locatie in elkaar gezet te worden. Dit bespaart tijd en dus geld. Bovendien kan de aanbouw makkelijker gedemonteerd worden, veranderd of verplaatst worden, als het niet naar wens is. Het materiaal is erg duurzaam en energiezuinig, waardoor het makkelijk hergebruikt kan worden. Om deze redenen kan het interessant zijn om voor deze variant te kiezen.

Een keuze maken

Beide manieren van bouwen hebben hun eigen voordelen en nadelen, zoals je hierboven kunt lezen. In het kort: de traditionele aanbouw is aan te raden als er meer behoefte is aan een flexibele vorm van bouwen, waarbij de stijl van de aanbouw beter bij het huis past en als er eigen ideeën uitgevoerd moeten worden. Prefab is de handigste keuze als de aanbouw in een zo kort mogelijke periode gebouwd moet worden.

Aandachtspunten

Waar moet je rekening mee houden als je een aanbouw of uitbouw laat bouwen? Hieronder lees je er meer over.

Vergunning 

Het is verstandig om vóór de bouw van de aanbouw of uitbouw te informeren of er een vergunning vereist is. Dit is vaak het geval, maar iedere gemeente hanteert een ander beleid en bestemmingsplan. Informeer daarom vooraf bij je gemeente of een vergunning vereist is. Daarnaast kunt je van te voren hier een online check doen.

Fundering

Voor de bouw van een aanbouw of uitbouw moet in veel gevallen een fundering gelegd worden. Een fundering is belangrijk om het verzakken van de aanbouw of uitbouw te voorkomen en daardoor ook voor het voorkomen van scheuren. Wat voor soort fundering nodig is, hangt af van de type grond waarop jij wil bouwen en het gewicht van de aanbouw of uitbouw. De architect en aannemer kunnen je over de aanleg van de juiste fundering adviseren.

Overlast

De bouw van een aanbouw of uitbouw brengt aardig wat overlast met zich mee, voor jezelf maar ook voor je buren. Denk bijvoorbeeld aan geluidsoverlast bij het bouwen, maar ook na plaatsing van de aanbouw of uitbouw kan er overlast ontstaan: er is minder lichtinval. Daarom is het aan te raden om altijd je buren vooraf in te lichten over jouw plannen en de data en het tijdstip door te geven. Daarnaast is het ook aan te raden om direct je buren te vertellen wat je eraan doet om de overlast zoveel mogelijk te beperken. Het is belangrijk om dit bij je buren te melden, zodat zij de mogelijkheid hebben een bezwaar in te dienen tegen je vergunningsaanvraag.

Subsidie

Het is mogelijk om in sommige gevallen subsidie aan te vragen voor de bouw van een aanbouw of uitbouw. Je zou bijvoorbeeld subsidie kunnen aanvragen wanneer de aanbouw of uitbouw voor een gehandicapt of ouder persoon wordt gebouwd. Ook is er een mogelijkheid voor subsidie wanneer je rekening houdt met duurzaamheid. Hieronder hierover meer uitleg.  

  • Subsidie aanbouw of uitbouw woning vanuit WMO: soms is het nodig voor senioren om een aanbouw of uitbouw te realiseren om de verzorging te bieden die zij nodig hebben. Door de aanbouw of uitbouw heeft de persoon in kwestie een plek voor zichzelf, maar kan toch makkelijker verzorgd worden. In sommige gevallen kom je in aanmerking voor een vergoeding vanuit de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning). Het nadeel is dat het niet altijd zeker is dat er subsidie wordt vrijgegeven. Sommige gemeenten hebben niet de vrijheid zelf te bepalen hoe ze de regeling toepassen, waardoor er grote onderlinge verschillen zijn. 
  • Subsidie vanuit een duurzaam oogpunt: de meeste aanbouwen of uitbouwen hebben een plat dak. Het is mogelijk hierop een groendak of sedumdak te realiseren, wat de aanbouw of uitbouw duurzamer maakt. In sommige gemeenten wordt hiervoor subsidie vrijgegeven.
    Soms is het ook mogelijk om een lening met een lage rente aan te vragen, wanneer je dubbelglas en goede isolering laat plaatsen. De werkzaamheden voor het isoleren van de woning valt daarnaast ook onder het btw-tarief van 9%. Dit lage btw-tarief geldt voor de materiaalkosten maar ook voor de arbeidskosten.
    Wil je meer weten over de regelingen? Vraag dit dan na bij de vakman, hij is op de hoogte van de lokale regelingen en mogelijkheden. 

Vraag een offerte aan

Offertes aanvragen