Aannemer nodig? Gratis offertes!


Offertes aanvragen

Aannemer

Titel van uw aanvraag
Vraag nu gratis offertes aan:
Wilt u weten wat de kosten zijn om door een aannemer uit uw eigen regio uw wensen te laten uitvoeren? Vraag gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan bij aannemers uit uw regio. Kom heel eenvoudig en snel met aannemers uit uw regio in contact! U weet snel wat uw wensen u gaan kosten!

U ontvangt van elke aannemer een vrijblijvende offerte, met kostenspecificatie, na persoonlijk contact en/of een vrijblijvend offertebezoek aan huis.

Casius brengt u uitsluitend in contact met goed beoordeelde en erkende aannemers.

16650 klanten bevelen onze aangesloten aannemers aan met een gemiddelde score van 8,1/10.

Voor goede aannemers uit uw regio bent u bij ons aan het juiste adres!

... Lees meer
Ook voor aannemers in Almere, Amersfoort, Amstelveen, Amsterdam, Arnhem, Breda, Den Haag, Eindhoven, Groningen, Haarlem, Nijmegen, Rotterdam, Tilburg, Utrecht, Zoetermeer kunt u bij Casius terecht!

Uit heel Nederland zijn gratis offertes aangevraagd voor: Paardenstallen bouwen, Aanbouwen en verbouwen van de woning, Woning uitbouwen, opbouwen en verbouwen, Betonvloeren aanbrengen in toren 60 meter hoog, Dakopbouw realiseren op de woning, Dakopbouw bouwen op een plat dak, Kruipkelder ombouwen tot volwaardige kelder, Aanbouw aan de praktijkruimte bouwen, Casco ruimte aanbouwen voor een kinderdagverblijf, Bovenverdieping op een bungalow bouwen, Pand onderkelderen, Dakopbouw bouwen op het woonhuis, Dakopbouw realiseren op de woning, Complete hammam laten bouwen, Casco dakopbouw op een plat dak bouwen.

Het complete overzicht van verbouwing, aanbouw, uitbouw en dakopbouw of zolderverbouwing aanvragen staat hieronder.

Eerder aangevraagde offertes bij aannemers:

 • 22-05-2015

  Draagmuur verwijderen

  Een Draagmuur verwijderen en draagbalk plaatsen Puin verwijderen Het rode gedeelte moet weg
 • 22-05-2015

  Gescheurde muur dichtzetten en behangen

  De muur dichtzetten met een flexible voeg en behangen met een vliesbehang
 • 22-05-2015

  Zolder verbouwen

  Wij willen voor de helft van onze zolder een slaapkamer maken. En de andere helft opbergruimte. Ik denk met gipsplaat of zo
 • 22-05-2015

  Aanbouw realiseren

  Wij willen een aanbouw/uitbouw aan een bestaande woning realiseren van 4 meter diep en 5.20 meter breed met 2 vierkante dakramen voor lichtinval. Het bestaande kozijn kan volledig hergebruikt/herplaatst worden. Bij de buren is er geen uitbouw aanwezig dus de zijkanten liggen vrij. Heien is nodig volgens omwonenden.
 • 22-05-2015

  Betonnen vloerverwarming

  Betonstorten woon kamer 55 m2 voor vloerverwarming. Graag offerte ontvangen wat het kost.
 • 22-05-2015

  Balkon renoveren

  Betonnen balkon lekt, bovenlaag klinkt hol.
 • 22-05-2015

  Specie onder de nokvorsten vernieuwen

  Het betreft een woning uit 1921, twee onder een dak, plus minus 18 meter. De specie onder de nokvorsten dienen te worden vernieuwd.
 • 22-05-2015

  Erker aanbouwen

  Wat kost het aanbouwen van een erker van 3,80 x 1,10 meter? Het betreft een casco erker met een kozijn. Er is nog geen vergunning aangevraagd, echter zijn er meerdere huizen in de omgeving die de erker hebben laten plaatsen.
 • 21-05-2015

  Slopen van een woning, garage en waterput

  Wil woning, garage en waterput in Bergschenhoek laten slopen. Dit inclusief afvoeren van afval, bestrating en fundatiebalken. Ook hoor ik graag wat het kosten om de heipalen te laten trekken/ af te voeren. De woning heeft geen asbest en staat op Funda als te koop.
 • 21-05-2015

  Erker bouwen aan de voorzijde van het huis

  Een erker van 3 meter en 1,5 meter diep leveren en plaatsen. Fundering nodig? De oude gevel doorbreken en ondersteunen, gevel met een kleine spouw. De erker prefab of metselen, graag een verschil in prijs. En een nieuw kozijn plaatsen. Waarschijnlijk kan het vergunningsvrij geplaatst worden. Kunt u per mail een indicatie van kosten sturen?
 • 21-05-2015

  Steunende muur laten slopen

  We hebben een huis gekocht en zouden graag de muur tussen de woonkamer en keuken willen slopen. Het betreft een steunmuur, 2,88 meter breed en 2.50 meter hoog. Aan de muur zit een verwarming. Kunt u ons vertellen wat de kosten van het slopen en afwerken zijn? En wat zijn de kosten van eventueel de deur van de keuken dicht te metselen?
 • 21-05-2015

  Draagmuur verwijderen om open keuken te realsieren

  3 meter draagmuur verwijderen maken voor realiseren leefkeuken in 5 meter brede muur en gestuct afwerken alsmede 1 oude keukendeur verwijderen en dichtmetselen + stucen
 • 21-05-2015

  Betonvloeren aanbrengen in toren 60 meter hoog

  Ik wilde graag een schatting aanvragen voor een uitzonderlijk project. Mijn oog viel op een watertoren in Meerkerk die momenteel te koop staat: een interessant pand waar nog veel aan verbouwd dient te worden waar ik geen zicht op heb. Ik ben een beetje aan het rondkijken voor hoeveel zo'n toren omgebouwd kan worden tot een woon/werk pand. De toren is 60 meter hoog en heeft een diameter van 9 meter (buitenkant) en er zou een aantal plafondvloeren gemaakt dienen te worden om de ruimte goed te benutten. We willen uitgaan van 6 verdiepingsvloeren. We zetten er later trappen in, wel trapgaten maken. Ik vroeg me af in welke prijsrange ik ongeveer zou moeten denken voor het laten maken van 6 plafonds. Ik begrijp dat er geen echte schatting gemaakt kan worden met zo weinig informatie, maar ik vroeg me af of je hier aan bijvoorbeeld 30.000 tot 50.000 moet denken of dat eerder richting de 150.000 tot 250.000 gaat. Ik zou heel erg geholpen zijn als jullie een prijsrange zouden kunnen afgeven voor dit ambitieuze project.
 • 21-05-2015

  Zolder splitsen in 2 kamers

  Ik wil mijn zolder splitsen, zodat dat er 2 kinderkamers ontstaan. Er moet ook stroom aangelegd worden. En een verlaagd plafond plaatsen. In de wand moeten ook 2 deuren komen.
 • 21-05-2015

  Stenen aanbouw aan de woning bouwen

  Ik wil een aanbouw aan mijn woning van 3m lang 2m breed, 2m65 hoog, steen geisoleerd. Met 1x raam en 1x deur.
 • 21-05-2015

  Woning uitbouwen met een aanbouw

  Wij hebben een woning gekocht in Uithoorn en willen deze graag laten uitbouwen. Met rode bakstenen zoals de huidige achtergevel gemetseld is. De maten van de gewenste uitbouw zijn 5,70 (buitenmuren) bij 3 meter (diepte). Onze buren links hebben een kleine uitbouw van 1 meter diepte. Verder willen wij graag een 4 delige schuifpui waarvan de 2 binnenste delen de schuifdeuren zijn. De schuifpui moet ook beschikken over een slot aan de buitenkant. Plat dak op de aanbouw. De huidige achtergevel doorbreken en ondersteunen. Er moet geheid worden en we willen optioneel de uitbouw aan de binnen zijde afgewerkt hebben. Incl. stopcontacten en punten voor 4 inbouwspots in het plafond. Voor verdere informatie graag contact opnemen per mail of telefonisch. Wij zijn uw offerte graag tegemoet. Uitvoering vanaf 8 juli of direct na de bouwvak.
 • 21-05-2015

  Betonrot repareren

  Bij de onderburen lekt water langs de keukenmuur naar binnen. Dit komt waarschijnlijk door de aanhechtingslijn met het balkon (mijn balkon erboven). Deze is volledig van beton en bij navraag bij een loodgieter gaf deze aan dat het waarschijnlijk om betonrot van mijn balkon gaat. Contactgegevens zijn zakelijk, maar gaat om het woonhuis aan de Sonmansstraat. Is deze week nog aanwezig, daarna terug vanaf 10 juni. We willen graag een idee hoeveel dit gaat kosten. Foto's zijn opvraag verkrijgbaar.
 • 21-05-2015

  Dragende tussenmuur verwijderen

  Ik heb uw bedrijf op google gevonden,wij willen graag een dragende muur tussen de keuken en kamer verwijderen. Er moet een draagmuur van 3. 20 meter verwijderd worden en een h-profiel geplaatst over een lengte van ongeveer 3. 60 meter. De muur bevindt zich op de begaande grond met nog 1 verdieping erboven (eengezinswoning). Kunt u mij vertellen wat daar de kosten van zijn en wanneer jullie dit zouden kunnen realiseren,wij wonen in Beesd in de buurt van Leerdam.
 • 21-05-2015

  Dragende muur tussen de keuken en kamer verwijderen

  Wij willen graag een dragende muur tussen de keuken en kamer verwijderen. Er moet een draagmuur van 3. 20 meter verwijderd worden en een h-profiel geplaatst over een lengte van ongeveer 3. 60 meter. De muur bevindt zich op de begaande grond met nog 1 verdieping erboven (eengezinswoning). Kunt u mij vertellen wat daar de kosten van zijn en wanneer jullie dit zouden kunnen realiseren.
 • 21-05-2015

  Muurtje uitbreken

  Ik weet niet welke informatie jullie nodig hebben, maar ik wil een muurtje in een klein kamertje uit laten breken en uiteraard netjes af laten werken. Graag uitsluitend contact per mail.
 • 21-05-2015

  Stadsbus ombouwen

  Ik wil mijn bedrijfsbus laten ombouwen. Het gaat hier om een bus van 18 meter lang, 2,5 meter breed en 3,8 meter hoog. Deze moet zo omgebouwd zijn zodat er verschillende dieren in gehuisvest kunnen worden (insecten en geleedpotigen). Deze verblijven hoeven maar een 0,5 breed te zijn zodat je een middenpad hebt van 1,5 meter breed. Tevens zorgen voor goede ventilatie in de bus en in de hokjes. Er moet ook stroom aangelegd worden voor lampen in deze verblijven. Verder moet het voldoen om er veilig mee te rijden. Ik hoop dat dit genoeg informatie aanbied anders ben ik altijd bereikbaar via mijn e-mail.
 • 20-05-2015

  Uitbouw aan de woonkamer bouwen

  We willen de woonkamer 2 meter uitbouwen. Afmeting is 4,50 breed. De bestaande kozijnen willen we behouden. De fundering is er nog niet. Gemetselde buitengevels of houtskeletbouw? Mogelijk de bestaande kozijnen overzetten. Graag wil ik weten wat dit me gaat kosten.
 • 20-05-2015

  Steunbalk aanbrengen

  Ik wil mijn woonkamer uitbreken door de draagmuur naar de keuken te verwijderen. Het voorbereidende werk is al gedaan. Alleen de steunbalk hoeft geplaatst te worden. De reden is dat de constructie bouwtechnisch gegarandeerd is. Dit vanwege de NHG. Ik heb op het internet gezien, dat de kosten gemiddeld € 1500,- zijn, maar dit is inclusief demonteren en montage. Ik vraag UITSLUITEND MONTAGE!
 • 20-05-2015

  Kozijnen aanpassen in een muur

  Kozijnen aanpassen in een muur: in een bestaande muur kozijnen 2 meter verplaatsen en aan beide zijde 2 kozijnen bijplaatsen. +/- 25 m2 fundering maken
 • 20-05-2015

  Balustrade van balkons vervangen

  Het gaat om het volgende: VVE pand, 3 laags waarvan 2 met balustrade die vervangen moet worden. Totale balustrade lengte 90 meter. 5 planken boven elkaar. Het gaat om de balustrade aan de voorkant (kant van de voordeuren). Materiaal keuze: groen werzalit indien mogelijk, anders duurzaam hout, moet wel in kleur (groen). Boven op de bovenste plank moet een strip komen voor de regen als dat kan. Nieuwe bouten & moeren voor het bevestigen. Als voorbeeld zijn er foto's beschikbaar. De balustrade moet nodig vervangen worden, omdat dit in de afgelopen 40 jaar niet is gebeurd.
 • 20-05-2015

  Dakopbouw realiseren op de woning

  Dakopbouw 4 x 8 meter
 • 20-05-2015

  Draagmuur slopen en verwijderen

  Slopen van een draagmuur en daar een stalen balk in zetten. De muur is 3 meter.
 • 20-05-2015

  Overkapping tussen bestaande muren plaatsen

  Aan de achterkant van het huis heb ik een terras met aan beide kanten een stenen muur. Een muur is van de uitbouw van onze badkamer de andere muur is van de buurman. Graag wil ik tussen deze muren en boven het terras, een overkapping van 3 bij 3 meter realiseren. Het moet een overkapping van lichtdoorlatend materiaal zijn (bijvoorbeeld melkwit polycarbonaat). Graag ontvang ik een offerte.
 • 20-05-2015

  Muren weghalen in huis

  Ik wil graag 2 muren weghalen beneden in huis. 1 muur is 3m10 breed en 2m60 hoog (zeker geen draagmuur); 1 muur is 2m85 breed en 2m55 hoog (waarschijnlijk een draagmuur).
 • 20-05-2015

  Muur tussen 2 ruimtes verwijderen

  Bekijken of muur tussen twee ruimtes verwijderd kan worden. En het eventuele verwijderen van deze muur.
 • 20-05-2015

  Dakopbouw bouwen op een plat dak

  Wij willen graag een dakopbouw laten plaatsen op ons platte dak van 5,25 x 8 meter. We zijn benieuwd naar de kosten hiervoor. Het betreft een dakopbouw met - voor en achter 70 graden schuin pannendak; - voor en achter grote Velux ramen; - inclusief binnen aftimmeren, behangklaar, van 3 kamers inclusief verwarming en elektra. Er is nog geen vergunning aangevraagd. Dit dient de vakman te regelen.
 • 19-05-2015

  Nieuwe veranda laten bouwen

  Paar foto's vergeten!
 • 19-05-2015

  Veranda vervangen

  Onze woning beschikt over een veranda van ongeveer 7 * 1,5 meter met een trap naar de achtertuin. In verband met houtrot in enkele balken willen we de veranda vervangen door een constructie met stalen balken. De voorkeur gaat uit naar een veranda met een ronding, waardoor je meer zitruimte genereert. Er zijn foto's beschikbaar.
 • 19-05-2015

  Balkenplafond verwijderen

  Ik ben sinds kort verhuist en wil graag de balkenplafond laten verwijderen. Is dat mogelijk en wat kost het voor de hele woonkamer. Graag hoor ik nog van u
 • 19-05-2015

  Draagmuur verwijderen

  Wat gaat het me kosten om stukje draagmuur te laten verwijderen. Het gaat om de buiten muur maar aan de buiten muur zitten een aanbouw die ik bij de keuken wil betrekken.. Wil er even bij vermelden.. dat t stukje muur wat eruit moet tegen de buiten muur van de buurman zit.. dat er miss n steun naar beneden of iets moet.. maar zal jullie meer zeggen als mij.. Ik hoop dat t duidenlijk is wat k heb verteld om n prijs te geven maar niet tot niet veel bij komt als k het Door jullie laat doen.. gr erno meijer.. er zat een deur.. Dus boven de deur moet weg link van deur moet weg en recht naast de deur moet weg..
 • 19-05-2015

  Dragende muur laten verwijderen

  Wij willen graag de draagmuur tussen de keuken en woonkamer verwijderen van ons nieuwe huis (i.v.m. kookeiland). Het gaat om een oud herenhuis, bouwjaar 1892. De te overbruggen afstand is 5 meter. Foto situatie eventueel beschikbaar.
 • 19-05-2015

  Uitbouw achter de woning laten plaatsen

  Ik wil de mogelijkheden onderzoeken om een uitbouw te laten plaatsen aan de achterkant van een woning van ca. 5,5 mtr breed. De uitbouw zal 2 mtr toevoegen aan de woonkamer. De bovenkant van de uitbouw willen we van glas hebben. Ook moet er een schuifpui geplaatst worden. Afwerking willen we netjes in orde hebben (stucwerk). De woning is nog niet in ons eigendom maar staat als serieuze optie op de lijst om te kopen.
 • 19-05-2015

  Keuken uitbreiden middels een muurdoorbraak

  Graag wil ik vrijblijvend een offerte aanvraag doen m.b.t. de aanpassing van mijn keuken. Foto 1 t/m 3 laat zien hoe de muur er momenteel uit ziet. Zoals je op foto 4 kan zien, wil ik deze muur slopen om de keuken te vergroten. De rand, daar waar in het rood geschreven is, moet gesloopt worden en vervolgens gesteund worden door een steunbalk (metaal of hout). Op Foto 5 staat hoe ik het eind resultaat wil. Foto 6 is de plattegrond van onze woning. Het gaat dan om een uitbreiding van de keuken door de bijkeuken, het gedeelte tussen de keuken, slaapkamer en badkamer op de begane grond, bij de keuken te trekken. Graag wil ik weten hoeveel het gaat kosten. De uitvoering moet op korte termijn plaats vinden.
 • 19-05-2015

  Kachelpijp verwijderen

  Verwijderen kachelpijp. We hadden vroeger een houtkachel in de kamer, deze is inmiddels verwijderd. Echter de pijp loopt nog door twee verdiepingen heen naar het zolder dak. We willen deze pijp graag weg laten halen en de gaten in de twee verdiepingsvloeren/plafonds dicht laten maken. Ook moet het dak natuurlijk weer dicht.
 • 19-05-2015

  Muur inclusief elektra plaatsen

  Ik heb een appartement gekocht en kan er vanaf 1 juni in. Dan zou ik graag een muur terug willen plaatsen tussen 2 slaapkamers, die ooit is weggehaald. Er zit nu een klein stukje muur van ongeveer 40cm (zie tekening) welke gesloopt moet worden. Daarna zal de nieuwe muur een klein stukje verplaatst worden ten opzichte van de oude muur. Met als resultaat dat de kleine kamer iets breder word. De nieuwe muur (3,40m breed) moet tevens voorzien worden van stopcontacten, elektra en licht schakelaars. Ik krijg op 1 juni dus de sleutel en wil daarna zo snel als mogelijk deze werkzaamheden laten uitvoeren. Graag ontvang ik een offerte.
 • 19-05-2015

  Complete uitbouw realiseren

  Wij willen een uitbouw realiseren tussen onze huidige voordeur en de bestaande gemetselde schuur. Aan de voorkant komt een kunststof kozijn met kunststof voordeur. Aan de achterkant zal een gemetselde muur gerealiseerd moeten worden met de afmetingen in breedte 2,28 meter en in hoogte 2,50 meter. Uiteraard moet dit uiteindelijk een geïsoleerde muur worden. Het dak dient door te lopen naar het schuurtje. Graag zien we uw offerte tegemoet.
 • 19-05-2015

  Slaapkamer opsplitsen in 2 slaapkamers

  Opsplitsen kamer (zie foto)
 • 19-05-2015

  Trap aftimmeren, trapkast maken en vloer aanstorten

  Na plaatsing van nieuwe trappen (2x) moet op de 1e en 2e verdieping een deel van het trapgat aangestort worden met beton. Bij de trap beneden moeten de zijkanten afgetimmerd worden en willen we een trapkast. Graag een offerte hiervoor.
 • 19-05-2015

  Steunmuur door stalen balk vervangen

  Wil graag steunmuur ondervangen door stalen balk, ovespanning is 3,70 meter daarboven staat 2,5 meter steensemuur, graag offerte met berekening
 • 19-05-2015

  Veranda bouwen

  De veranda wordt +/- 400 x 250 cm met 1 gesloten zijde. Bouwen met een materiaal dat u adviseert: we willen dat de veranda iets isolerend en lichtdoorlatend is. De werkplek is goed bereikbaar en er hoeft niets weggehaald te worden. Achterom via een gangetje van 1.10 a 1.20 meter breed en 2.20 meter hoog. Graag advies en een opgave van kosten.
 • 19-05-2015

  Uitbouw aanbouwen aan de woning

  Wij willen een uitbouw laten maken van 2 meter diep en 5.80 meter breed. Nog geen tekening of rekenwerk aanwezig. Een fundering is er nog niet. Er rekening mee houden dat de grond verzakt, het is veengrond. We willen een stevige uitbouw, al dan niet met gemetselde gevels: afhankelijk van uw advies. Vanuit het huis een deel van de bestaande gevel doorbreken. Er zit in die gevel een schuifpui en een deur. Verder wegbreken en ondersteunen. In de aanbouw willen we openslaande deuren. Een plat dak met iets van een lichtstraat erin.
 • 19-05-2015

  Draagmuur verwijderen

  Het verwijderen van de oorspronkelijke buitenmuur die de oude van de nieuwe woonkamer scheidt. De nieuwe woonkamer is in 1989 gebouwd, hier is ook een verdieping bij gekomen, boven is de spouwmuur gereduceerd naar 1 muur. Echter op de begane grond is de spouwmuur nog in zijn originele staat. Graag horen wij wat het verwijderen gaat kosten, alsmede de tijd die daarvoor staat. Het gaat voor ons alleen om het verwijderen, plaatsen steunbalk en afvoeren van materialen.
 • 19-05-2015

  Kruipkelder ombouwen tot volwaardige kelder

  Ik heb een vrijstaande woning met kruipkelder. Ik ga aan mijn huis een grote veranda aanbouwen van 12x6 meter. Deze wil ik volledig laten onderkelderen. Doordat we deze werkzaamheden gaan uitvoeren, lijkt het mij ideaal om ook onder het bestaande gedeelte van 8x12 meter de kruipkelder ook aan te passen en te veranderen naar een volwaardige kelder. Hier in Antwerpen heeft er niemand ervaring. Vandaar mijn vraag: wie heeft dit soort werkzaamheden reeds uitgevoerd? Mijn voorkeur gaat uit naar een Nederlands bedrijf aangezien u daar meer ervaring mee heeft dan Belgische bedrijven. Aartselaar ligt net onder Antwerpen.
 • 18-05-2015

  Derde en vierde verdieping verbouwen

  De verbouwing gaat om het binnenhalen van de laatste berging op de vierde verdieping, die gaat dienen als tweede slaapkamer in een bestaande woning op 3e en deels 4e etage. Door deze verbouwing zal het appartement twee etages groot zijn. 1. Dichtmaken van overloop tot aan trap 4e etage; 2. Dichtmaken van opening tussen trap 3e etage; 3. Dichtmaken van trapgat in slaapkamer; 4. Verplaatsen van voordeur en plaatsen van geïsoleerde muur tussen gang en woning. Doortrekken van muur bij trapgat op 3e etage naar 4e etage. Plus een laag muurtje bouwen bij trap op de 4e; 5. Vervangen van huidige ramen met vouwdeur met ventilatie rooster en kantelraam, indien mogelijk; 6. Vervangen van raam en buitendeur in badkamer met raamkozijn met kiepraam. Verhelpen van vocht in de buitenmuur en isoleren van muur. Opnieuw betegelen van muur in de badkamer. Plaatsen van nieuwe muur waar nu doorgang tot slaapkamer is. Indien mogelijk draai richting van bestaande deur naar overloop veranderen; 7. Plaatsen van drie radiatoren wit in - Slaapkamer – Paneelradiator - Gang bij voordeur - Gang bij badkamer; 8. Plaatsen van isolatie, gipsplaten en stucken tussen balken plafond in nieuwe kamer op 4e etage. Annleggen van spotjes in dak tussen balken; 9. Verwijderen van electra box op 4e etage en verplaatsen naar 3e etage in nieuw aan te leggen berging; 10. Maken van bergkast op de 3e etage; 11. Vervanging van 3 binnen deuren en kozijnen voor 3 nieuwe deuren. Twee slaapkamerdeuren (een deur nog aan te leggen) en een glazen deur waar nu de voordeur is; 12. Aanleggen van electra en verlichting. Ongeveer 15 stopcontacten, 32 halogeen spotjes en 6 lichtschakelaars. Opnieuw aanleggen ISRA kabel. Zie bijgevoegd een document met meer details en foto's.
 • 18-05-2015

  Aluminium terrasoverkapping plaatsen

  Een aluminium terrasoverkapping met een glazen dak van 400 cm breed en 420 cm diep plaatsen. Indien mogelijk met zonscreen. Kleur; antraciet.